Ayurveda en Marma’s

Ayurveda is een eeuwenoude wetenschap. Ayur betekent leven, veda betekent kennis. Ayurveda betekent dus kennis van het leven. Binnen de Ayurveda draait het om het vergroten van het bewustzijn van de mens. Lichaam en geest dienen met elkaar in balans te zijn. De Ayurvedische massages vervullen een belangrijke rol in het bereiken van deze balans.

Ayurvedische massages zijn algehele lichaamsmassages, met een ruime hoeveelheid opgewarmde traditionele medicinale kruidenolie uit India. De oliën zijn in India gefabriceerd volgens traditionele receptuur. Dit betekent dat de oliën zijn samengesteld en gekruid volgens de eeuwenoude recepten, met lokale Indiase kruiden. Sommige oliën zijn gekruid met 3 kruiden, andere met meer dan 40 kruiden. Een noodzakelijke processtap in het bereiden van de traditionele oliën is dat iedere olie een aantal weken tot maanden in de bakkende zon dient te rijpen. De zon is een belangrijk ingrediënt in de receptuur. Dit is tevens de reden waarom de traditionele Ayurvedische medicinale kruidenoliën niet in Europa te maken zijn.

Bij de Ayurvedische massage wordt de keuze van de kruidenolie afgestemd op u en uw klachten. Zo werkt de Ayurvedische massage uitstekend bij spanning, stress, slapeloosheid, hoofdpijn, depressieve klachten, rugpijn, spierpijn, burn-out, angsten, huidaandoeningen, jicht, reumatische klachten, gewrichtsontsteking, multiple sclerosis, fybromyalgie. Afhankelijk van de gebruikte kruidenoliën werken de massages pijnverlichtend, kalmerend of juist energiegevend. U kunt natuurlijk ook een Ayurvedische massage nemen voor ontspanning.

Marma’s zijn verbindingspunten – ook wel energiepunten genoemd – tussen verschillende lichaamsstructuren. Om preciezer te zijn: marma’s zijn kruispunten in het lichaam tussen venen, arteriën, ligamenten, spierweefsel en botten. In de Suśruta Samhita worden 107 belangrijke marma’s beschreven. Volgens de eeuwenoude teksten bevindt de levenskracht van de mens zich in de marma’s. Zij controleren en reguleren de door het lichaam stromende levensenergie (Prana). Marma’s vormen een netwerk van verbindingspunten voor alle geestelijke en lichamelijke functies en verdienen als zodanig speciale aandacht.

Door aandacht te besteden aan de marma’s, wordt het contact tussen de verschillende weefsels intenser en eventueel vrijgemaakt van blokkades. Behandeling van de marma’s heeft tot doel lichaam en geest in balans te brengen, het organisme te ontgiften, te versterken, te vitaliseren, tot rust te brengen, energieblokkades weg te nemen en ziektegenezing te ondersteunen. Bij de Marma-massages kan rekening gehouden worden met uw specifieke klachten. Zo bestaan er aparte marmagroepen voor spierklachten, voor de milieu interne (bloedvaten en darmen) en voor het bewegingsapparaat.